Det finns många olika sporter som utövas runt om i världen och motorsport är en av de populäraste. Det första man tänker på när man hör ordet motorsport är bilar. Men det finns så mycket mer än snabba bilar i den här mycket populära sporten som roar både barn och vuxna. Förutom bilar så tävlar även båtar, snöskotrar och motorcyklar, dock så är racing och rally med bil mest känt för de flesta. Det är en underbar känsla att gå och titta på ett Formel 1-lopp eller en spännande speedwaytävling.

Jag har till och med hört talas om väldigt små barn som tjatat på sina föräldrar att de ska åka och titta på snabba bilar eller motorcyklar som låter mycket. Så nog är det en mycket populär sport. Vad det beror på kan nog vara att det går väldigt fort och att bilar och motorcyklar ger ifrån sig ett härligt ljud. Det är väldigt spännande att gå och titta på en tävling eller beskåda den från tv-soffan. Eftersom det är en snabb sport kan mycket hända under tävlingens gång. 

Bilsport roar både ung och gammal

Det är inte så konstigt att just bilsport är så populärt runt om i hela världen. Eftersom det är en hel del olika grenar som räknas in i den kategorin så finns det en bilsport som kan intressera de flesta. Du har till exempel rally, rallycross, dragracing, folkrace och bilorientering att välja bland. Något som är mindre känt är radiostyrd bilsport där man kör med modellbilar. Då rattar man sin bil antingen på en bana eller offroad. Nu kan man ju tro att det endast är barn som är roade av radiostyrda bilar. Men så är det inte, det är många ungdomar och vuxna som tävlar i radiostyrd bilsport. 

En populär motorsport är dragracing, vilket jag själv gärna åker och tittar på så fort jag har möjlighet till det. Tävlingssträckan är mycket kort och helt rak och det gäller att få så hög acceleration på fordonet som möjligt och ta sig först i mål. Det är alltid två fordon som tävlar mot varandra. I USA har det på senare år kommit banor där fyra bilar kan tävla mot varandra samtidigt. Ett ganska häftigt svenskt rekord för den snabbaste klassen Top Fuel Dragster är 4𝧷000 sekunder över ¼ engelsk mil. Håll i dig nu! Sluthastigheten landade på 483 km/tim! Det är helt otroligt vad snabbt det går i dragracing.

Intresset för motorsport kan gå i arv

Nu är det ju inte så att intresset för motorsport går i arv genetiskt. Det handlar mer om att intresset förs vidare från föräldrar till barn och barnbarn på andra sätt. Många barn får i tidig ålder följa med och titta när mamma eller pappa tränar eller tävlar i en motorsport. Där och då kan det väckas ett stort sug att själv få ratta en bil eller köra en mullrande motorcykel. Det är inte helt ovanligt att en hel släkt ägnar sig åt samma sport med fordon som går snabbt. Så visst är motorsport oerhört populärt runt om i hela världen.

Categories: Raser

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.