När det handlar om motorsport så förknippas det oftast med män, även om det i dag finns många kvinnliga utövare. Jag tror faktiskt att ganska många blir lite förvånade då de ser en kvinnlig racerförare. I motorsport tävlar män och kvinnor på samma villkor, vilket de inte gör i så många andra sporter. Om vi blickar tillbaka lite i historien så fanns det inte speciellt många kvinnor som hade intresse för sporter där det förekommer bilar och motorcyklar. I dag är det helt annorlunda, då många tjejer redan som barn fascineras av olika typer av motorsport. En skillnad i dag mot förr i tiden är att det är mer accepterat att en flicka börjar köra till exempel rally eller motocross. Men tyvärr finns det fortfarande fördomar mot kvinnor i mansdominerade sporter, motorsport är inget undantag. 

Om man är intresserad av motorsport och bilar men inte själv vill ratta bilen så kan man bli kartläsare istället. Du känner säkert till Tina Thörner som är en framgångsrik svensk kartläsare inom rally. Visste du att hon egentligen hade tänkt att bli pilot? Tina började på en flygskola i USA, men på grund av alla fördomar som hon mötte där så återvände hon hem till Sverige. Det var hennes pojkvän som fick henne att börja som kartläsare då han körde rally. 

Claudio Castro, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Kvinnor har nått stor framgång inom motorsport

Det blir fler och fler kvinnor som vinner tävlingar med bil, motorcykel, båt och snöskoter i olika motorsporter. Nu är det många som tänker att det är ju flest män som vinner, och det är självklart att det är så då det finns fler manliga utövare. Jag hoppas och tror att fördomar som “kvinnor kan inte köra bil” är på väg att försvinna. Naturligtvis kan tjejer ratta snabba fordon precis lika bra som killar. Det har jag själv sett med egna ögon, så jag kan intyga att det faktiskt är så ifall någon är tveksam. Jag har bevittnat många spännande tävlingar i de flesta motorsporter med både män och kvinnor bakom ratten eller styret.

Att vi nu har gjort framsteg när det gäller kvinnor och motorsport beror på lite olika saker. En anledning är att barn nuförtiden inte är indelade i typiska tjej- och killsporter. Det var mer vanligt förr i tiden att flickor skulle dansa balett, sjunga i kör eller gå på gymnastik och pojkarna spela fotboll eller ägna sig åt någon motorsport. Nu är sådant enbart trams och allt fler tjejer upptäcker redan som barn hur roligt det är med snabba fordon. Lägg gärna Mikaela Ahlin-Kottulinsky på minnet. Hon är född i Karlstad 1992 och är en svensk racerförare. 2018 vann hon ett STCC-lopp/deltävling (Scandinavian Touring Car Championship) som första kvinna i STCC:s historia. Jag följer med spänning Mikaelas enastående karriär. 

Categories: Motorsport

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.